Zupa z dyni PDF Print E-mail
Friday, 04 November 2011 18:25

Dnia 3 listopada uczniowie grupy I  klasy II kmg gotowali na zajęciach praktycznych jesienną zupę z dyni. Wiele wysiłku kosztowało dostarczenie dyni do pracowni (ważyła 15 kg!), a potem jej ozdobne otwarcie. Samo wykonanie nie było już trudne. Smak zaskoczył wszystkich. Doprawiona utartym czosnkiem i podana z kremową śmietanką zupa była przepyszna! A nalewanie jej z dyniowej wazy było ciekawym wydarzeniem, nie tylko kulinarnym. Zapraszamy wszystkich do spróbowania nowego smaku. Naprawdę warto!

Jesienna zupa z dyni (4 porcje)

1 kg dyni

4 marchewki

4 pietruszki korzeń

1 duża cebula

1 mały seler

1 mały por

4 ząbki czosnku

odrobina oleju

50 ml śmietanki 30%

kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe

sól, pieprz do smaku, ewentualnie kostka rosołowa

 

Sposób wykonania:

Umyć, oczyścić i opłukać warzywa. Z dyni usunąć gniazda nasienne i wykroić miąższ. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półplastry lub w grubą kostkę. Zeszklić cebulę na oleju, dodać dynię, wymieszać. Podlać wodą lub wywarem (np. z kostki rosołowej). Dodać warzywa oraz przyprawy i gotować do miękkości (około 30 minut). Z zupy wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy. Zmiksować blenderem do jednorodnej konsystencji. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody. Doprawić do smaku czosnkiem (można użyć imbiru). Podawać w bulionówkach z dodatkiem kremowej śmietanki oraz grzanek serowych lub groszku ptysiowego. SMACZNEGO :-)