Europejski Tydzień Języków Obcych PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 15 October 2010 07:48

27 września 2010 roku w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Sławnie miało miejsce niezwykłe wydarzenie – rozpoczęły się obchody Europejskiego Tygodnia Języków Obcych .

Jest to ogólnoeuropejskie święto języków, organizowane pod patronatem Rady Europy, którego celem jest promowanie wszystkich języków europejskich. Nasza uroczystość przebiegała pod hasłem: "Świętujemy językową różnorodność".

Celem nadrzędnym tej imprezy jest przede wszystkim „ wyjście” języków z klas na korytarz szkolny, pokazanie efektów nauczania, sprawdzenie się ( zarówno nauczycieli, jak i uczniów) oraz uświadomienie uczniom, że potrafią zaprezentować swoje umiejętności. W toku codziennej pracy i nauki niejednokrotnie „giną” talenty językowe, plastyczne, teatralne – w tym dniu maja one szansę ukazać się na forum szkoły . Bardzo często angażują się w imprezę uczniowie, którzy maja trudności z nauką języka, nie jest bowiem w tym dniu najważniejsza poprawność gramatyczna ale przede wszystkim komunikatywność i zaangażowanie.

Celem nadrzędnym części zmiennej jest zaktywizowanie wszystkich uczniów i pokazanie im praktycznych aspektów znajomości języka obcego. Zaprezentowane scenki mają uwrażliwić wszystkich uczniów i podkreślić wagę i znaczenie języków obcych w XXI wieku.

 

Jakie atrakcje oczekiwały nas podczas TJO? –hol szkoły przekształcił się w galerię, w której na przygotowanych przez uczniów stoiskach wystawowych można było zapoznać się z kulturą krajów nauczanych w naszej szkole języków i nie tylko - Niemiec, Holandii, Stanów Zjednoczonych i Jamajki . Co więcej uczniowie mogli także spróbować potraw charakterystycznych dla danego kraju. Czego tam nie było – ciasta,  koktajle, owocowe koreczki, desery, płonące banany i wiele innych atrakcji, które przyciągały uwagę całej społeczności szkolnej.

Ponadto podczas TJO odbyły się także:

 

  1. Konkurs „ Języki Europy” – konkurs wiedzy
  2. Projekcje filmów anglojęzycznych i niemieckojęzycznych
  3. Potyczki językowe, łamańce językowe
  4. „Oda do języka” – konkurs dla klas z wychowawcami
  5. Konkurs na logo i hasło Europejskiego Dnia Języków.
  6. Hymny – jest to konkurs na rozpoznanie jakiego kraju hymn jest odgrywany.
  7. Prezentacja znanych postaci – opisywane postacie mogą być postaciami z filmów, bohaterowie bajek ( jedna osoba czyta opis, inna pojawia się przebrana w dana postać).
  8. Wystawy stolikowe dotyczące krajów anglo i niemieckojęzycznych, kultura danych krajów i potrawy narodowe według oryginalnych przepisów - możliwość kupienia.

Wszyscy uczestnicy uroczystości bawili się świetnie w duchu szacunku i tolerancji dla różnorodności i bogactwa kulturowego całej Europy. Na powodzenie tego przedsięwzięcia złożyły się zaangażowanie, pomysłowość i kreatywność wszystkich osób, które włączyły się w jego przygotowanie – nauczycieli języków obcych oraz wychowawców klas, a przede wszystkim uczniów, którzy tak licznie przystąpili do realizacji projektu, ponieważ to ich właśnie oryginalne pomysły, zaangażowanie i zapał spowodowały, że przedsięwzięcie nasze się powiodło i zakładane cele zostały zrealizowane.

 

Ważnym elementem Dnia Języków Obcych będą nagrody  i dyplomy, które wręczone zostaną zwycięskim klasom i indywidualnym uczestnikom oficjalnie na forum całej społeczności szkolnej. Nagrody, czyli ksiązki (readersy), zakładki, plakaty i inne drobiazgi pozyskamy od wydawnictw anglojęzycznych i niemieckojęzycznych ( w szczególności Oxford University Press, Macmillan, Longman, Express Publishing). Udział w imprezie premiujemy także ocenami z przedmiotu.

Zarówno cele jak i formuła tego dnia maja sprzyjać aktywizacji uczniów i motywacji do dalszej pracy. Będziemy starali się pokazać, że języki, których uczniowie się uczą w klasach, są narzędziem komunikacji, a efekty nauczania są widoczne.

 

Nasi uczniowie przygotowali także kilka wspaniałych przepisów do wypróbowania!!! Oto one!!!

Scotch Eggs - Szkocja

 

Składniki:

 

10 jajek

1 cebula

50 dag mięsa mielonego

10 dag tartej bułki

sól

biały pieprz

1 łyzeczka musztardy

3-4 łyżki mąki do panierowania

tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj na twardo 8 jajek. obierz i posiekaj cebulę , wymieszaj z mięsem ,

3 łyżki tartej bułki i 1 jajkie.Przypraw do smaku solą , pieprzem i musztardą.

Jajka obierz , ostudź i oklej masą mięsną.Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące , następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. gdy osiągnie 180 stopni, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut0. Osącz na papierowym ręczniku i ostudź.podawaj z sałatką z porów lub selera.

 

Cobb Salad – Stany Zjednoczone

 

składniki na sos:

 

3 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 roztarty ząbek czosnku (mały !!!), 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/2 szklanki oliwy.

 

sałatka:

3 piersi kurczaka, 2 awokado, 1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa, skwarki z 6 plasterków bekonu, 3 pomidory pokrojone w kostkę, 6-8 dag rokpola, 1-2 tacki kiełków słonecznika, 2 pokrojone jajka na twardo, szczypiorek lub dymka.

 

 

Sposób przyrządzenia:

Połącz składniki sosu , oprócz oliwy. Potem ucieraj z oliwą, aż sos zgęstnieje. Ugotuj kurczaka w 1,5 L wody , zdejmij z ognia, przykryj , odstaw na 15 minut. Ostudź , pokrój w kostkę. Miąższ awokado także pokrój w kostkę. W misce układaj warstwami sałatę , kurczaka , bekon , pomidory , ser , awokado , kiełki , jajka i szczypiorek. Polej sosem , wymieszaj.

 

 „Placek Cebulowy” NIEMCY

 

50 dag mączystych ziemniaków, sól, ½ kg cebuli, 3 pory, 4 dag drożdży, 50 ml mleka, 25 dag mąki, 2 łyżki oleju, 1 łyżka kminku, pieprz, 30 dag gęstej kwaśnej śmietany, 5 jajek, gałka muszkatołowa, tłuszcz do posmarowania blachy.

 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo – jajeczną. Piecz 40 minut w temp. 200°C